dimecres, 5 de febrer del 2014

Moments estel·lars de la humanitat

“Durao Barroso va explicar que Europa era el bressol de la democràcia i que era un gran èxit que s’expandís cap a l’Est amb la recent incorporació de Croàcia i la imminent incorporació de Sèrbia.
[...] Em vaig dirigir al senyor Barroso dient que em semblava una inconsistència el seu propi discurs perquè estava molt orgullós de la democràcia europea, cosa que ens ha de fer sentir orgullosos a tots. Tots hem de sentir orgullosos de l'expansió cap als Balcans, Europa com més gran millor, com més democràtica, millor. Però escolta'm, aquests dels Balcans han aconseguit la independència a través de guerres sanguinàries, algunes de les quals són encara al Tribunal de l’Haia per crims contra la humanitat, i vosaltres accepteu aquesta gent amb tota normalitat. En canvi, als meus conciutadans de Catalunya vostè, senyor Barroso, diu que si els catalans voten la independència es quedaran fora d’Europa. I li vaig preguntar si aquesta era l’Europa del renaixement que ens estava venent.
[...] Barroso es va aixecar i em va dir "Xavier, tu que em coneixes, m’estimo molt Catalunya, m'estimo molt els catalans, però els tractats de la Unió Europea diuen que la Unió Europa és una unió d’estats i si Catalunya decideix marxar de l’Estat espanyol, com que aquest forma part de la Unió Europa, aleshores Catalunya deixa de formar part automàticament de la Unió Europa". També em va recordar que això dels països que aconsegueixen la independència a través dels vots no formen part de les institucions automàticament, com passa a d'altres institucions, com les Nacions Unides. És a dir, que no és ell que té alguna cosa contra Catalunya sinó que són els tractats.
[...] Jo em vaig tornar a aixecar i li vaig dir que cada vegada que un país assumeix la independència a través de guerres, ho hem vist al llarg del segle XX, passen a formar part automàticament de les Nacions Unides. Això no hauria de ser una excusa ni un motiu d’orgull, més aviat una vergonya per als éssers humans i per a la humanitat i els éssers humans en general perquè els que volen aconseguir la independència a través dels vots, se’ls amenaça amb el buit. Seria hora que comencessin a deixar de dibuixar les fronteres a través de la sang i fer-les a través dels vots."
“També li vaig dir que la UE a més és una unió d’estats. Però darrere dels estats també hi ha ciutadans. Hi ha 7 milions de catalans que tenen un passaport de color granate on hi posa ‘Unió Europea’. Vostè els està dient que si voten a favor de la independència, perdran aquesta ciutadania. Quan li preguntin tots aquests ciutadans per què els pren la ciutadania i els la donen als dels Balcans, vostè què els dirà, senyor Barroso? Vostè els haurà de dir que els expulsem perquè vam tenir els nassos de votar. Està disposat a donar-los aquesta resposta? Està disposat a explicar-ho a la resta del món?”
...

-Acabo, Xavier. Aquest so que rebem, que és un so poc habitual, i diríem que poc civilitzat, afortunadament, ens arriba des de Guinea, perquè tens unes amistats que sembles la selecció espanyola del futbol, i t'has vist amb el senyor Teodoro Obiang.
-Sí, sí. Sóc a Guinea Equatorial, és un país que tots sabem que té molt de petroli i ara mateix estan intentant diversificar i canviar l'economia, d'una economia extractora de petroli per fer altres tipus de negoci com turisme, convencions, tecnologia, etcètera. Però clar, no tenen ni idea de com fer-ho, i per tant demanen a experts en competitivitat, i creixement i desenvolupament perquè els hi expliquem com fer-ho, i és per això que sóc aquí.
-T'espero aviat, Xavier Sala-i-Martín. Que vagi bé i que t'ho passis bé, per Guinea Equatorial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada