diumenge, 26 d’abril del 2020

Jump on board




Kids are rock stars now.
The kids are rock stars now.

Ruling the world, you got to be smart.
Package it like Christmas with a chocolate star.

Jump on board, have a ride,
If you're lucky, you'll be hooked for your whole life.

Are you living for the team?
Go on, show them if you're ready, if you're keen.

Kids are rock stars now.
The kids are rock stars now.

The masses, the masses
Numbing the chances.

Pink roller coaster crack.
They won't be ever looking back.

Jump on board, have a ride,
If you're lucky, you'll be hooked for your whole life.

Faster thrills, faster chills
We are so hungry, we'll be buried in our bills.
Are you living for the team?
Go on show them if you ready, if you keen.

Jump on board, have a ride,
If we're lucky you'll be hooked for your whole life.


dissabte, 25 d’abril del 2020

El capellà trabucaire

Tenia les orelles ratades pel fred i els penellons, talment com rosegades per les rates. Era llepafils i estava un xic delicadot, però sabia tractar-se bé amb les seves sopes i l'ou per beure o el rovell d'ou amb vi ranci a l'hora dels àpats frugals. Altrament, també sabia fer honor al tall fort. Cada any solia matar un cabrit que ell mateix havia criat. Llavors invitava els nebots (almenys alguns), però no els donava tall, sinó sang passada per la paella, segons ha assegurat algun dels afortunats comensals. També feia ratafia de diverses categories segons la recepta observada per la bona gent entesa del país. Un dia, un cosí meu, fill del meu padrí, l'oncle Pep, li féu un servei i ell volgué obsequiar-lo amb una copeta de ratafia. «De quina li dono?», li preguntà la majordona. «De la dels forasters», replicà l'oncle profeta. La dels forasters, naturalment, era la de baixa categoria, de segon o tercer filtratge. La de primer filtratge se la guardava per a ell o per als hostes de compromís, perquè la caritat ben entesa comença per un mateix.
Aquesta caritat encarada cap a les pròpies coses el feia estar a l'aguait, sobretot quan alguns dels seus innombrables nebots penetràvem pels seus dominis. Sabia exactament les magranes, les peres o les maduixes que tenia a l'hort o al jardí. Quan veia algun nebot que havia passat per allí, acostumava a dir en to de reny: «Aquí hi havia unes maduixes... Ja les heu picades!». La seva cara era austera, amb pell de color de tabac i de contrabandista.

dimecres, 22 d’abril del 2020

Una cuchara de madera

Era Kalínych el hombre más alegre y más dulce del mundo; no cesaba de canturrear, miraba despreocupado a todos lados, gangueaba algo al hablar, y al sonreír guiñaba sus claros y azules ojos, acariciándose con frecuencia la barba rala en forma de cuña. Andaba sin prisa, pero a grandes zancadas, apoyándose ligeramente en un largo y fino bastón. No me dirigió la palabra en todo el día y me sirvió sin servilismo; pero a su señor le atendía como a un niño. Cuando el insoportable calor del mediodía nos obligó a buscar cobijo, nos llevó a su colmenar, en la espesura del bosque. Kalínych nos abrió su isba, adornada con manojos de secas y aromáticas hierbas, y nos acomodó en el recién cortado heno; él, por su parte, se cubrió la cabeza con una especie de saco con una redecilla, cogió un cuchillo, un tarro y un tizón y se encaminó al colmenar a cortar un panal para nosotros. Tomamos la transparente y tibia miel con agua de manantial y nos quedamos dormidos, arrullados por el monótono zumbido de las abejas y el gárrulo susurro del follaje.
Una ligera ráfaga de viento me despertó... Abrí los ojos y vi a Kalínych, que, sentado en el umbral de la entreabierta puerta, estaba tallando con el cuchillo una cuchara de madera.


Iván Turguénev, Memorias de un cazador.

diumenge, 19 d’abril del 2020

Ensimismamiento colectivo


Trabajan allí mucho, es verdad, pero vocean más que trabajan, valen, sí, pero sería un negocio redondo comprarles por lo que valen y venderles por lo que creen que valen. En la ciudad de Barcelona se cree uno a veces en un vastísimo arrabal de Tarascón, y se cree oír en catalán, lengua tan hermana de la lengua provenzal, el grito de combate de los buenos tarasconeses: fem du brut, es decir, hagamos ruido.
La especial megalomanía colectiva o social de que está enferma Barcelona les lleva a la obligada consecuencia de la megalomanía, a un delirio de persecuciones también colectivo y social. Y así hablan de odio a Cataluña, y se empeñan en ver a buena parte de los restantes españoles una ojeriza hacia ellos, hacia los catalanes más bien los barceloneses –estimándolo acaso hijo de envidia–. Y tal odio no existe. No existe el odio a Cataluña, ni a Barcelona, ni existe la envidia tampoco. Lo que hay es que los españoles de las demás regiones han estado constantemente ponderando y exaltando la laboriosidad e industriosidad de los catalanes –son los demás españoles los que han hecho el dicho de: «los catalanes de las piedras sacan panes»– y con esto les han recalentado y excitado esa nativa vanidad que con tanta fuerza arraiga y crece bajo el sol del Mediterráneo. Y esa vanidad, esa petulante jactancia y jactanciosa petulancia que se masca en el aire de Barcelona, hace que las gentes sencillas y modestas –el castellano, a vuelta de otros defectos, es sencillo y modesto hasta en su altivez–, al encontrarse en aquel ambiente de agresiva petulancia, se sientan heridas y molestas.

dissabte, 4 d’abril del 2020

Matinada d'abril del 2020


Ahir vaig anar tard al llit. És difícil dormir en aquests dies d'incertesa i poc exercici. Eren les dues de la matinada. Al pis de sota van començar a fer soroll i em vaig desvetllar. Són massa primes les parets que separen els apartaments del meu edifici, un bloc construït a la dècada dels seixanta, probablement a correcuita, per fer més caixa. Havien obert totes les finestres, remenaven calaixos i parlaven alt. Les veus de dues dones pujaven per la galeria. Les seves paraules trencaven el silenci com si fossin cops de martell. Vaig parar l'orella i vaig poder escoltar intermitentment dues converses telefòniques. La primera trucada va ser a l'hospital i l'altra, a la funerària. A la veïna, la seva mare, la van recollir dimarts per traslladar-la urgències. Recordo que vaig veure des del balcó l'ambulància aturada al carrer.
"Mi madre dejó pagados los gastos del entierro... Sí... Sabemos que no puede haber velatorio pero nos gustaría estar en el momento final, parar ver el nicho. Solo estaríamos las dos, mi hermana y yo."


Barcelona, abril del 2020, any del covid-19.