dimecres, 10 de març del 2010

La rehabilitació de Mao

"Les sessions legislatives anuals de la Xina han començat aquesta setmana a Pequín amb la prioritat del Partit Comunista Xinès (PCX) de posar remei al malestar popular per les creixents desigualtats econòmiques. Els esforços en aquest sentit del PCX han donat embranzida a l'anomenada Nova Esquerra, una línia de pensament que defensa el restabliment d'ideals socialistes per compensar les imperfeccions del capitalisme. L'últim capítol d'aquest corrent intel·lectual és un revisionisme positiu del llegat de Mao Zedong per part d'acadèmics de prestigi d'arreu del món.

El PCX, a través dels seus líders i els seus centres d'estudis, està donant una nova rellevància a l'ideari maoista, un canvi notable de tendència impulsat per l'arribada de Hu Jintao a la presidència del país (2003). Anys abans, sota la direcció de Deng Xiaoping i Jiang Zemin, la figura de Mao va ser apartada per donar pas a les reformes econòmiques liberals. Ban Wang, professor de cultura xinesa de la Universitat de Stanford, assegura "que el ressorgiment del pensament de Mao busca un ús estratègic" en l'acció del govern.

És habitual entre els intel·lectuals del nou maoisme analitzar els moments més foscos de la història contemporània xinesa per mirar de trobar-hi experiències positives. Zhang Yinde, professor de literatura comparada de la Universitat París III, ja va anticipar fa tres anys en el llibre Le pensée en Chine aujourd'hui que s'estava produint una onada d'opinions favorables a considerar la Revolució Cultural "com una alternativa a l'hegemonia de la modernitat capitalista". El mateix Ban Wang és un dels editors d'un llibre que es publicarà aviat als EUA en què es presentaran experiències positives de l'era Mao: Wang està convençut que en el Gran Salt Endavant -el desastrós projecte d'industrialització accelerada de Mao que va ocasionar milions de morts per fam als anys 50- hi va haver una intenció sincera de descentralitzar el poder "en favor de les masses rurals". Wang també destaca que durant la Revolució Cultural hi va haver millores en el sistema sanitari de les zones rurals.

Bai Di, directora d'estudis asiàtics de la Universitat de Drew (EUA), és autora de diverses obres que lloen l'emancipació que les dones van aconseguir amb Mao. Bai comenta a l'AVUI que fa poc temps ha estat convidada per la Universitat de Chicago i la Universitat Illinois Wesleyan per pronunciar-hi una sèrie de conferències "sobre la rehabilitació del maoisme i la revaluació de la Revolució Cultural".

Mao era un monstre realment? és un llibre publicat i editat el 2009 per Gregor Benton, professor d'història xinesa de la Universitat de Cardiff, i Lin Chun, professora de la London School of Economics. L'obra recull els assajos de quinze acadèmics internacionals que critiquen severament la biografia Mao, la història desconeguda, de Jung Chang i Jon Halliday, un bestseller famós perquè ataca de manera ferotge la figura del fundador de la República Popular de la Xina. "Hem volgut presentar un argument per defensar el valor de la Revolució [l'arribada al poder dels comunistes xinesos]", expliquen Benton i Lin.

A la Xina aquests esforços acadèmics per rehabilitar el llegat positiu que hauria deixat Mao han anat acompanyats de moviments socials i fins i tot d'accions clandestines a favor de crear un partit maoista. Totes aquestes iniciatives, segons Rebecca Karl, experta en maoisme de la Universitat de Nova York, són marginals i no suposen un retorn del maoisme, perquè aquest requeriria un "esperit revolucionari" que no es produeix.

Des d'Occident s'ha jutjat la Nova Esquerra com un corrent excessivament nacionalista. "La Nova Esquerra ha demostrat una tendència cap a un nou tipus de nacionalisme quan demanen que la Xina assumeixi un pes internacional més fort davant l'antic ordre. La seva retòrica nacionalista apel·la a un creixent nombre de persones insatisfetes per la corrupció", explicava l'any passat un informe de l'institut ISN Security Watch firmat pel professor de la Universitat d'Hamburg Bernt Berger. Ban Wang ho considera un fet positiu: "Aquesta nova confiança del creixent poder xinès sembla voler dir que, malgrat tantes dificultats, els fundadors socialistes ho van fer bé".


Cristian Segura, Diari Avui, La rehabilitació de Mao.