diumenge, 25 de novembre del 2018

A su Majestad le gustaría cazar

Quan era conseller d'Agricultura, em va trucar el cap de la Casa Reial i em va dir: «Consejero, a su Majestad le gustaría cazar una cabra hispánica en los puertos de Beceite.» Les millors cabres hispàniques es veu que no són a la serra de Gredos, sinó que són als Ports de Beseit, al sud de Tarragona. I jo li vaig dir que no hi havia cap problema, que ens avisés quan hagués de venir. Al cap de deu o dotze dies em va tornar a trucar i em va dir: «Bueno, no sé cómo decírselo, pero su Majestad tendría que cazar algo que valiera la pena.» I jo li vaig dir: «Usted quiere algo que pueda salir en las revistas especializadas.» Llavors em va contestar: «Me ha comprendido perfectamente, consejero, me ha comprendido perfectamente.»
Al cap de vuit o deu dies més, em torna a trucar i em diu: «Bueno, claro, es que su Majestad ya va siendo algo mayor, tendríamos de mirar de no cansarlo demasiado.» Jo li vaig contestar que no es preocupés, que faríem el que es podria. Al final va fixar la data en què estava previst que vindria el Rei a caçar i jo vaig trucar al cap de la reserva i li vaig dir: «El Rei vindrà a caçar una cabra i hem de mirar que tingueu reüllada una zona on hi hagi un bon masce. Al Rei no l'hem de cansar gaire, si pot ser!» El cap de la reserva em va dir que faria tot el que estigués a les seves mans. Doncs resulta que dos o tres dies abans de la data en què havia de venir, em torna a trucar el cap de la Casa Reial i em diu: «Señor Consejero, el Rey le está muy agradecido, pero no será posible que su Majestad venga, lo tendremos que posponer para otra ocasión.» I jo: «Cuando su Majestad quiera.» Torno a trucar al cap de la reserva dels Ports i li dic: «Escolta, que el Rei al final no ve.» I ell: «Collons! Ara que tenia acostumada la cabra a baixar a menjar sal cada dia!»


Francesc Xavier Marimon, De bon rotllo! Anècdotes de polítics lleidatans.

[p.d. Juan Carlos I ha liderado durante años todos los ránkings de mayores piezas cazadas en España.]