dissabte, 22 d’agost del 2009

Remuntada en família (tribut a un gran partit d'hoquei)

"Quan arriba l'hora de la veritat a les gran cites de l'hoquei herba sempre hi són les quatre mateixes seleccions: Alemanya, Holanda, Espanya i Austràlia. De les quatre, l'única que encara no ha guanyat l'or olímpic és la selecció espanyola. Ara tindrà la seva tercera oportunitat després de les plates a Atlanta 96 i Moscou 80 gràcies a una remuntada memorable ahir a semifinals (d'un 0-2 al 3-2) davant Austràlia, campiona a Atenes 04 i el millor equip del moment. La glòria semblava reservada per als aussies, però el caliu familiar de Terrassa i Barcelona traslladat a Pequín hi va saber fer front.
Feia una hora que havia acabat el matx i una trentena de catalans, amics, parelles i familiars, esperaven els seus nois. Eren els últims a l'estadi però la sessió de fotos amb els guanyadors al camp era obligada. L'hoquei és un esport peculiar que té un peu en el professionalisme i l'altre segueix lligat a les tradicions familiars.

El d'hoquei ha estat un dels pocs estadis dels Jocs on s'han sentit crits d'ànim en català i s'ha vist alguna senyera a les grades. Onze dels setze components de l'equip són terrassencs i dos, barcelonins. Tito Fàbregas, medallista de plata a Moscou 80 i pare de Kiko Fàbregas, el capità de l'equip, explicava que malgrat les rivalitats entre clubs catalans hi ha una forta relació després de tants anys seguint la selecció espanyola: "Nosaltres som sempre els mateixos i ens unim. Som menys davant les aficions d'Alemanya, Holanda o Austràlia, la majoria seguidors habituals de l'hoquei".

L'equip aussie va desbordar a la primera part la defensa espanyola gràcies a un moviment més ràpid dels jugadors. Austràlia cedia la possessió i apostava per la solidesa de les seves dues roques al mig de la defensa, George i Wella, que van anul·lar els puntes Edu Tubau i Santi Freixa. La segona part va començar igual que la primera, mateix estil i mateix gol matiner d'Austràlia. Quan la sort ja semblava decidida es va activar el "millor trident davanter del món", Freixa, Tubau i Pol Amat, com definia ahir el seleccionador d'hoquei masculí de la Xina, Kim Sang Ryul. Amat en concret va ser desequilibrant amb el seu poder físic en carrera i obrint espais per a Tubau, que en 7 minuts va marcar els dos gols de l'empat. Per a la final, Amat és dubte per una lesió al turmell.
Freixa va fer el gol del triomf a 2 minuts del final en un penal córner. Alemanya, que va vèncer Espanya a la fase de grups, espera a la final en un xoc tàctic que farà treballar el cervell matemàtic del seleccionador Maurits Hendriks i els cors dels familiars a la grada."

Avui fa un any d'aquest partit, a l'AVUI dels Jocs, Remuntada en família cap a la final.