dimecres, 8 de gener del 2014

Els millors llibres del 2013




1, Per primera vegada en els cinc anys de guardons icebergians, un llibre en català guanya l'Iceberg d'Or. És per a Albert Forns i la seva obra Albert Serra. La novel·la, no el cineasta.
El llibre ha estat premiat per la seva originalitat, amb un argument de ficció excel·lentment elaborat i seductor, i que alhora el pots entendre com un recull d'art de primer nivell.

2, Emmanuel Carrère va guanyar el Prix des Prix i ara l'Iceberg de Plata per la biografia novel·lada Limónov. El llibre té punts febles que l'han apartat de l'or, segons el jurat, com un protagonisme del Jo de Carrère que en alguns moments sembla excessiu i sobretot la necessitat, diu el jurat, que l'obra tingués també un perfil més plural, periodístic fins i tot. Sigui com sigui, Limónov és un gran treball.

3, L'Iceberg de Bronze va arribar tard, al desembre, però la biografia del duc d'Alba Aguirre, el Magnífico, és una delícia personal de Manuel Vicent, de gran nivell intel·lectual i alhora apta per a tots els públics.

4, Juanjo Sáez i el seu Crisis (de ansiedad) és el quart millor llibre de l'any gràcies a un retrat filosòfic il·lustrat de les nostres misèries existencials i sistèmiques.

5, El cinquè guardó és per a Sergi Pàmies. Cançons d'amor i de pluja es mereix aquest reconeixement per la qualitat que Pàmies sempre ha demostrat amb els seus relats breus, aquesta vegada més intimistes però igualment atractius que els anteriors.