divendres, 14 de gener del 2011

Els millors llibres del 2010, segons l'Iceberg



1. Fun Home, d'Allison Bechdel. És el primer còmic que apareix en el rànquing de l'Iceberg. No es tracta únicament del seu virtuosisme com a il·lustradora: si el llibre ha guanyat el guardó de l'Iceberg 2010 és per l'excel·lent contingut literari i, encara més important, per la feina excepcional que fa Bechdel d'introspecció en el món i els secrets de la seva família:

The notion that my sordid personal life had some sort of larger import was strange, but seductive. And by midterm I had been seduced completely. Joan was a poet and a "matriarchist." I spent very little of the remaining semester outside her bed. This was strewn with books, however, in what was for me a novel of fusion of word and deed.
-*-*-*-


*El top 2 del 2010 és per a l'Empar Moliner i el seu No hi ha terceres persones:

Li donem Ritalin- va explicar-li-. És que és hiperactiu.
-Sí, la Punah també ho és, però no la vull medicar. Li dono flor de Bach.
I va afegir:-Jo ho tinc claríssim. La Punah l'altre dia, comprant sabates a Magic, va i es posa a cridar i a ensenyar les calcetes. Què faig? Pues lo mateix. També em poso a cridar i també ensenyo les calcetes. Es va quedar de pasta de moniato. O sigui... Ho sento, si ella decideix que em muntarà un numeret, jo també- va fer un patarrell volgudament infantil-. I ho faig sempre, al súper, al carrer... Que crida? Jo crido més. Que es vol despullar? Jo em despullaré....

-*-*-*-

El número 3 és per a El Tutú, de Princesa Safo, una joia punk i transgressora escrita el segle XIX que fa de qualsevol autor gamberro del segle XXI un aprenent d'escolanet.
Cuando notó el sagrado tocamiento, Philomène no pudo contener un estallido de risa enloquecida y se hizo pipí en la mano de Monseñor. En ese mismo instante, el soberbio gran danés sobre cuya cabeza apoyaba la mano Philomène levantó el rabo y perpetró un zurullo monstruoso. El obispo bendijo ambas deyecciones y fue a sentarse en la primera fila de butacas, en medio de una atronadora salva de aplausos.

-*-*-*-
*El 4rt lloc és per a Farenheit 451, de Ray Bradbury.

*I el 5è, un recull de poemes inacabable i de molt mèrit (per la feina que hi ha al darrere): Language for a new century. Contemporary poetry from the Middle East, Asia and beyond


3 comentaris:

núria alemany ha dit...

discrepo

Anònim ha dit...

Discrepa, discrepa, please. Si et ve de gust, pots afegir alguna proposta dels teus 'top' del 2010.
Gràcies,

Cristian.

núria alemany ha dit...

era per posar-te algo perquè hi havia 0 comments ;) però posats a destacar, destacaré escriptores molt bones:

-olive kitteridge, d'elizabeth strout
-diario de un ama de casa desquiciada, de sue kaufman
-las vidas privadas de pippa lee, de rebecca miller
-jhumpa lahiri, una terra estranya
-el cel és blau, la terra és blanca, d'hiromi kawakami