divendres, 30 de gener del 2009

Colonizadora y no colonialista

("La colonización fue para nosotros una cuestión de alto ideal, algo de lo que había que responder ante la Historia de la Humanidad.

Es oportuno repetir aquí que España fue colonizadora y no 'colonialista'. Aportó generosamente un gran bagaje de civilización cristiana, sin prejuicios de razas, respetuosa con las tradiciones de los pueblos... España se cuidó de sembrar a su paso la semilla de la civilización y de la cultura moderna, el orden, el trabajo y el respeto hacia el hombre y su dignidad".
Ministro Manuel Fraga Iribarne. Discurs d'entrega de les instal·lacions de televisió a la Guinea Equatorial, 1968)

*+*-*+


"Es va ordenar a la Guàrdia Colonial que confisqués als fang els cranis dels seus avantpassats, als quals retien culte (creien que les ànimes dels morts restaven a la terra per protegir els seus descendents). A partir de 1930 es va empresonar els que posseïen capses amb calaveres i es va emprar sistemàticament la tortura per trobar els objectes rituals amagats. Els instigadors d'aquesta persecució van ser els claretians. Uns claretians que veneraven, a Vic, el cos del seu fundador, el pare Claret. No en conservaven només el crani: en guardaven el cos sencer, momificat. Fins fa pocs anys encara es podia contemplar la mòmia, a través d'un vidre col·locat al taüt. I al costat, en un reliquiari, com si fos un tresor, aquests missioners preservaven el cervell del sant. Ningú no els va perseguir ni torturar, per això."



Gustau Nerín, Un guàrdia civil a la selva.