dimecres, 13 de maig del 2009

El tren de l'esperança

"Bona tarda, senyora Cheng, vinc a recollir la seva donació". La senyora Cheng espera fa estona al rebedor del seu apartament, a la perifèria de Pequín, amb dues bosses de supermercat plenes de jerseis i mantes. Ella era ahir la persona número 33 en la marató de donacions per a les víctimes del terratrèmol de Sichuan que Ya Lin ha reclutat en els últims dos dies. Ya és voluntari del portal d'internet de viatges Chongyouwan, que dimecres va convocar els seus usuaris arreu de la Xina per donar roba i medicines als afectats pel sisme. La seva tasca és anar casa per casa amb el seu vell totterreny recol·lectant les ajudes i portant-les a la delegació del govern de Sichuan a Pequín, on es concentren milers d'iniciatives similars.

Cada dia a les quatre de la tarda surt de la capital xinesa un tren de mercaderies directe a Sichuan carregat amb ajudes oficials i dels ciutadans. En vint hores arriba a la capital de Sichuan i, des d'allí, es distribueix el material a les comarques devastades pel terratrèmol. És material d'emergència, fonamental per a famílies que ho han perdut tot -4 milions de vivendes han quedat fetes malbé, segons el govern- i que han de viure a l'aire lliure.

El govern ha comunicat que oficialment hi ha 22.000 morts, però poden arribar als 50.000. Han passat cinc dies des del terratrèmol i l'esperança de trobar més gent amb vida és minsa. Al mateix temps, els periodistes que són a les àrees afectades constaten que el malestar i la ràbia de la població augmenta perquè molts consideren que es podrien haver salvat les vides de centenars de nens, que van morir quan van ensorrar-se les seves escoles, si haguessin estat ben construïdes.

El setmanari xinès Economic Observer criticava recentment que "s'han vist edificis del govern d'excel·lent construcció que s'han mantingut intactes mentre dotzenes d'escoles s'han ensorrat com castells de sorra". Les Nacions Unides asseguraven ahir en un comunicat que les deficiències de construcció han sigut "la primera causa de les morts". L'ONU indicava que "se sap com fer edificis més resistents a terratrèmols, però aquest coneixement encara no s'ha consolidat entre els responsables perquè s'apliqui a cases, escoles i hospitals".

Ya no culpa el govern: "No crec que pogués fer res per aturar la destrucció". També aplaudeix que el primer ministre, Wen Jiabao, es dirigís al lloc del terratrèmol poques hores després que es produís. Ya explica que s'ha pres uns dies lliures com a guia turístic. "Amb el meu equip hem dividit la ciutat en tres zones: ens les repartim i des de la set del vespre fins a la mitjanit anem a recollir donacions, perquè és quan la gent ha acabat la feina".

Ya va fer ahir la ronda abans d'hora perquè tenia febre. Va poder anar a la seu del govern de Sichuan en un moment tranquil de la jornada però, tot i això, cada cinc minuts apareixia la furgoneta d'alguna empresa o d'un particular amb aportacions de tota mena: roba, ordinadors nous de trinca, uniformes de treball, tones d'ampolles d'aigua i de fideus instantanis. Ya va firmar ràpid el formulari de lliurament entre cadenes de voluntaris que amuntegaven el materials pels passadissos de l'edifici. A la sortida es va creuar amb el cap del Partit Comunista (PCX) del barri de Fengtai, que venia a lliurar un taló de 2 milions de yuans, uns 200.000 euros.

Fins a primera hora de la tarda havien passat per la representació de Sichuan prop de 600 donants. El normal és que al final de cada dia acabin sent prop de 2.000. Un terç són donacions econòmiques: alguns porten 100 yuans -10 euros- i d'altres 5.000 -500 euros-. Des de fa tres dies s'ha instal·lat a la delegació la Xie Jing, una jove acabada de graduar en disseny gràfic que encara no té feina i vol ajudar fent el que sigui perquè diu no haver "vist mai una desgràcia tan gran". Xie, amable i emocionada pels fets, recriminava: "Per què no us agrada el nostre govern? No tenen la culpa del terratrèmol".

Cristian Segura, a l'Avui de fa un any.